Eén week nauw samenwerken tussen vijf bedrijven en twintig hbo-studenten geeft zicht op 50.000 euro aan potentiële investeringen in vervolgonderzoek naar circulaire ontwikkelingen. Met dit mooie resultaat sloten we de derde Challenge Week van het project Circulaire Fabrieken af.
Tijdens de Challenge Week brachten we Solar2Cycle, Kamphuis Sloopwerken, DAVO Bieren, HR Premium Parts en E-novation Hub in contact met studenten van Saxion, die de minor circulaire economie volgen. De vraag aan hen was: willen jullie meedenken in het zoeken naar oplossingen voor een concreet circulair vraagstuk.
Kennisvouchers stimuleert circulaire stappen
Dat lukte goed. In de Broodfabriek in Zutphen presenteerden de vijf studententeams na een week intensief overleggen, onderzoek en rekenen hun circulaire ideeën en adviezen aan de challengebedrijven, publiek én een onafhankelijke jury. Die beloonde de bedrijven met een kennisvoucher van 5.000 euro, bedoeld om nader (markt)onderzoek te financieren; het bedrijf krijgt de helft van de kosten van een specifieke onderzoeksopdracht vergoed vanuit het programma, de andere helft betaalt het bedrijf uit eigen middelen.
Dit zijn de matches van Challenge Week 3
- HR Premium Parts is beloond met een kennisvoucher, te investeren in onderzoek naar marktontwikkeling voor tweedehands, gereviseerde omvormers. De focus komt op het opzetten van een online platform ‘omvormergarage’, met gemak en service als uitgangspunten om hergebruik en levensduurverlenging van omvormers te stimuleren.
- DAVO Bieren gaat met de ontvangen kennisvoucher investeren in onderzoek naar het verbeteren en gebruiken van pontonbrugdelen, gemaakt van single-use bierfusten én – advies van de jury – meer onderzoek naar recyclemogelijkheden van de fusten.
- Solar2Cycle heeft een kennisvoucher ontvangen voor het verder verkennen van het grondstoffenvraagstuk bij het recyclen van zonnepanelen. Welke materialen, zuiverheid, hoe aanbieden. Veel technisch uitzoekwerk en puzzelen.
- E-novation Hub krijgt 5.000 euro om te investeren in het identificeren en optimaliseren van verschillende bedrijfsprocessen: inzamelen, repareren, verkoop.
- Omgekeerd bouwen | Kamphuis Sloopwerken richt zich met hulp van het voucherbedrag op verder onderzoek naar het verwerken, certificeren en hergebruiken van afgekeurd hout tot materiaal met andere doeleinden.
Stimuleringsfonds heropend! Lees verder onder de aftermovie.
Stimuleringsfonds open tot 1 juni
Tijdens de finalemiddag in de Broodfabriek heropende ook het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken. Maakbedrijven in de Regio Stedendriehoek die een concreet circulair businessplan hebben voor het verduurzamen van een (een deel van het) productieproces, maar nog financiering missen om hun plannen te realiseren, kunnen tot 1 juni een beroep doen op een bijdrage uit dit fonds. Per aanvraag is max. € 100.000 beschikbaar.
Over Circulaire Fabrieken
De Challenge Week is een van de instrumenten van het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken om de versnelling naar circulair ondernemen in de Regio Stedendriehoek (voorheen Cleantech Regio) te stimuleren. Het projectteam begeleidt maakbedrijven in de Regio Stedendriehoek die werk willen maken van hun circulaire ambities en ondersteunt met vouchers, investeringsfonds, kennissessies en quick scan.
Heb jij een circulair vraagstuk en wil je voor een oplossing in contact komen met studenten, innovatieve bedrijven of een specialist? Geef je op voor de vierde Challenge Week in het najaar van 2023.