Het belang van een kwaliteitskeurmerk voor gereviseerd materiaal in de metaal- en machinebouw

Een Kwaliteitskeurmerk voor Gereviseerd Materiaal in de Metaal- en Machinebouw

Tijdens de derde bijeenkomst van het project “Circulaire Fabrieken”, waarbij het thema circulair ondernemen in de metaal- en machinebouw centraal stond, is geconcludeerd dat de invoering van een kwaliteitskeurmerk voor gereviseerd materiaal de aantrekkelijkheid van het aanvragen van offertes zou vergroten.

 

Wanneer we streven naar een mindset waarin opdrachtgevers niet alleen offertes voor nieuwe machines, onderdelen of modules aanvragen, maar ook openstaan voor offertes van gereviseerde alternatieven, kan de introductie van een kwaliteitskeurmerk van onschatbare waarde zijn. Deze conclusie kwam naar voren tijdens een recente kennissessie over circulair ondernemen in de metaal- en machinebouwindustrie, gehouden op 12 maart bij Veldkamp Technische Service in Raalte. Deze bijeenkomst, de derde in het kader van het project Circulaire Fabrieken, benadrukte het potentieel van een dergelijk keurmerk.

Dit kwaliteitskeurmerk is recentelijk geïntroduceerd in de installatietechniek door brancheorganisatie Techniek Nederland. In de praktijk zien we echter nog steeds dat veel bedrijven en organisaties de voorkeur geven aan nieuwe producten. De kernvraag die tijdens de kennissessie werd gesteld was dan ook: “Hoe kunnen we bedrijven motiveren om altijd de ecologische voetafdruk van een machine mee te nemen in hun overwegingen?” Dit is essentieel, omdat vaak niet wordt nagedacht over de milieubelasting van een nieuwe machine ten opzichte van een gereviseerd exemplaar, waarbij het verschil significant kan zijn. Het implementeren van een kwaliteitskeurmerk kan hier verandering in brengen door het stigma rond tweedehands producten weg te nemen. Gereviseerde machines zijn van gelijke kwaliteit, maar maken gebruik van materialen die een tweede leven krijgen. Als vervolg op de initiatieven in de installatiebranche, wordt vanuit de kennissessie nu het voortouw genomen om dit keurmerk ook in de metaal- en machinebouwsector te introduceren.

Veldkamp Technische Service, een familiebedrijf dat zich bezighoudt met service, onderhoud en het hergebruiken van machines, fungeerde als gastheer voor deze waardevolle discussie. Op de foto zien we bijvoorbeeld een verpakkingsmachine die gereviseerd wordt door Veldkamp en vervolgens zo wordt aangepast dat deze kartonnen verpakkingen kan produceren, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van plastic afval. Dit is slechts een van de vele machines die Veldkamp nieuw leven inblaast, waarbij het bedrijf zich voornamelijk richt op de verpakkingsindustrie. Dit is geen toeval, gezien de achtergrond van Veldkamp als dochteronderneming van Trivium, een internationaal bedrijf dat in Deventer blikjes produceert die eindeloos kunnen worden gerecycled.

De volgende bijeenkomst van de groep metaal- en machinebouw staat gepland voor de zomer. Ben je gevestigd in de Stedendriehoek en wil je deelnemen aan deze groep, neem dan contact op met Harrie van Bommel of Jan-Willem Vos.

Meer nieuws

Terugblik op de 5e Challenge Week

In de week van de Circulaire Economie (11-15 Maart 2024) vond alweer de 5e Challenge Week Circulaire Fabrieken plaats. Op maandagochtend 11 Maart vond de