Interessante ideeënuitwisseling tijdens kennissessie Metaal/Machinebouw bij Secondtech

Op woensdag 19 april 2023 vond de eerste bijeenkomst plaats van deze groep bij Secondtech te Apeldoorn. Acht bedrijven uit de verschillende fasen van de keten van metaal en machinebouw hebben interesse getoond om deel te gaan nemen aan deze groep, maar door omstandigheden waren bij deze eerste bijeenkomst vier bedrijven afwezig. Manfred schetste de ontwikkeling en de huidige activiteiten van het bedrijf Secondtech,een handel in werkende gebruikte en old stock onderdelen voor industriële processen.

Na de presentatie nam Manfred ons mee naar magazijn om een indruk te krijgen van de opgeslagen onderdelen.

Oud en nieuw

Manfred bracht voor de groep de vraag in hoe Secondtech – naast alleen de handel in gebruikte en old stock onderdelen – eerder betrokken zou kunnen worden bij de plannen voor onderhoud, revisie en mogelijk ook het ontwerpen van nieuwe industriële processen/productielijnen. Daarbij beter gebruik makend van de onderdelen die Secondtech beschikbaar heeft. Er ontstond een enthousiaste gedachtenuitwisseling tussen de aanwezige bedrijven. Geconstateerd werd dat dit voor de ontwikkeling van nieuwe lijnen problematisch is, omdat de ontwikkelingen van de technologie zo snel gaan dat de beschikbare onderdelen vrijwel altijd verouderd zijn en dat daardoor nieuwe onderdelen vaak worden geëist. Mogelijk dat een beperkt aantal componenten/onderdelen in nieuwe machines/lijnen toch wel eerder gebruikt mogen zijn, maar dat zou nader moeten worden uitgezocht. Met betrekking tot de vervanging en onderhoud in bestaande processen zou Secondtech zeker wel een sterkere rol kunnen spelen in de advisering en als platform voor de (internationale) beschikbaarheid van onderdelen in industriële processen.

Bijeenkomst in beeld

De bijeenkomst werd in tekeningen vastgelegd door Annemarie Jager.

Een volgende bijeenkomst zal plaats gaan vinden in september bij het bedrijf Zutphense Las Industrie (ZLI bv) te Zutphen.

Contact

Belangstelling voor deelname aan één van deze sessies? Neem dan contact op met het projectteam Circulaire Fabrieken via info@circulairefabrieken.nl.

Meer nieuws

Terugblik op de 5e Challenge Week

In de week van de Circulaire Economie (11-15 Maart 2024) vond alweer de 5e Challenge Week Circulaire Fabrieken plaats. Op maandagochtend 11 Maart vond de