Op donderdag 1 November vond deze bijeenkomst plaats met als werktitel “Earth, wind and fire”. Nee het betrof geen optreden van de Amerikaanse band Earth, wind & fire. Het thema was natuurlijke ventilatie. Een concept waarbij vooral hoge gebouwen geventileerd worden door gebruik te maken van water, wind en de aarde. Het concept is nogal innovatief, maar vijf Nederlandse gebouwen maken hier gebruik van en het past heel goed in een circulaire economie. GMM Luchttechniek richt zich op luchtbehandeling en sprak met collega-ondernemers tijdens deze kennissessie circulair over dit concept.
GMM is gespecialiseerd in luchttechniek. Het bedrijf ontwerpt, produceert en onderhoudt luchtkanalen, maar ook complete afzuig- en ventilatiesystemen in tal van gebouwen. Daarbij kan het gaan om een schoolgebouw, een kantoor, een appartementencomplex, maar ook om een productiehal. Het is een echt familiebedrijf dat nu nog in handen is van de zoon van de man die er ooit mee startte en waarbij de zonen van deze zoon inmiddels al volop in het management meedraaien. De laatste jaren maakt het bedrijf werk van een circulaire aanpak. Zo refurbishen ze de luchtkanalen die terugkomen, als er een nieuw systeem wordt aanlegd. Voorheen gingen die naar de schroot. Binnen die aanpak past ook het concept natuurlijke ventilatie.
Tijdens de kennissessie werd het business canvas model gehanteerd om te onderzoeken of dit een nieuw verdienmodel voor GMM kan worden. De grote voordelen van natuurlijke ventilatie zijn dat je gebruik maakt van de lucht, water en de ondergrond. Daardoor zijn er minder grondstoffen nodig, is de CO2 uitstoot veel lager, terwijl je een beter binnenklimaat krijgt. Voor GMM is het interessant dat ze veel hoger in de keten komen. Nu is het al zo dat GMM klanten zoveel mogelijk ontzorgt en niet alleen bouwt, maar ook ontwerpt. Bij natuurlijke ventilatie zijn de opdrachtgever en architect van groot belang, omdat het ontwerp zodanig moet zijn, dat natuurlijke ventilatie ook in het gebouw aangebracht kan worden. Voor GMM zijn architecten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars dus voor de hand liggende partners. Als we kijken naar potentiële klanten dan zijn het hoger onderwijs, woningcorporaties, overheden en grote aannemers de eersten waar je aan denkt.
Aan het einde van de sessie spreken we af om in de regio met enkele architecten en een lokale overheid eerst eens contact zoeken. Mogelijk zien zij ook wel wat in Earth, wind en fire.
De volgende 6e kennissessie van deze Bouw/Installatie groep zal plaats gaan vinden bij Hollander Techniek te Apeldoorn in Januari/Februari 2024. De datum zal zsm in overleg worden vastgesteld.