Verwaarding gezocht voor koffiedrab en sinaasappelschillen

Vraag
Wie kan de koffiedrab en/of sinaasappelschillen van Rouwmaat gebruiken in een nieuw product of proces?

Toelichting
Afvalinzamelaar Rouwmaat zamelt koffiedrab en sinaasappelschillen in, onder andere bij bedrijven in de Cleantech Regio. Zo redden ze het uit het restafval en geven ze het een nieuw leven. Momenteel wordt dit alleen toegepast als biogas of compost, maar Rouwmaat wil liever ook hoogwaardiger verwerking mogelijk maken, bijvoorbeeld als likeur, schoonmaakmiddel, bouwstof of voedingsbodem voor oesterzwammen. Echter: hier in de regio Oost-Nederland zijn er niet zoveel mogelijkheden. Meer informatie: https://www.rouwmaat.nl/rouwmaat-groep-gunt-etensresten-koffiedrab-en-sinaasappelschillen-een-tweede-leven

Belemmering ervaren
Verwerkers van koffiedrab, zoals oesterzwammenkwekerijen vragen hoogwaardige koffiedrab, – bijvoorbeeld maximaal 1 à 2 dagen oud. Ook likeurstokers vragen om sinaasappelschillen die vrij zijn van was (en dus een biologische oorsprong hebben). Het controleren van die keten is echt een uitdaging, zeker als ‘afval’ weer als grondstof voor voedsel ingezet wordt.

Meer weten?
Neem contact op met Carlijn Geerse van het projectteam Circulaire Fabrieken.


Doe mee aan de Challenge Week en maak kans op

  • blijvende procesbegeleiding, ook na het totstandkoming van de match
  • toegang tot testfaciliteiten, innovators en bedrijven in de Cleantech Regio (Stedendriehoek)
  • mogelijkheden tot ontwikkeling en groei.

De challenges